Telefon: 031 348 063   |   E-mail: info@mihoya.si Unikatno oblikovanje in izdelovanje čevljev in usnjene galanterije
Mitja Hojak

Mitja Hojak

Moja zgodba je zgodba o otroških sanjah, ki so se uresničile in dosegle večje razsežnosti, kot sem si kdajkoli mislil. Že kot majhen deček sem z zanimanjem opazoval očeta pri popravilu obutve v veleblagovnici Nama.

Prve čevlje, ki mi jih je izdelal oče, sem obul za prvo obhajilo, a mi je bilo takrat zaradi njihove klasične oblike, po pravici povedano, kar malce narodno.

Zato se je želja, da sledim očetu in njegovo znanje nadgradim, v osnovni šoli povečevala. Gledal sem namreč, kaj v delavnici dela on in premišljeval, kako bom določene stvari naredil drugače. Ob koncu osnovnega šolanja je tako dozorela v odločitev: tudi jaz bom čevljar. Vedel sem da bom lahko izdelal čevlje, ki mi bodo zares všeč in bodo narejeni po moji nogi.

Moja pot v svet oblikovanja in čevljev se je torej začela, ob tem pa sta me vedno znova nadvse privlačila futurizem in ekstravaganca. Z uspešno zaključenim šolanjem sem pridobil naziv diplomiranega oblikovalca čevljev.

Znanje iz srednje šole sem združil z znanjem s fakultete in k vsemu temu dodal še male skrivnosti čevljarske obrti, ki sem si jih naučil od očeta. Skupek vsega pridobljenega znanja s pridom uporabljam v vsakdanji praksi.

Pri svojem ustvarjanju uporabljam naravne materiale, naravno usnje, svilo in tudi tekstil, saj sečevlji po želji strank preprosto morajo skladati z obleko. Tako skupaj ustvarijo poezijo za posebne priložnosti in odmik od povprečnega.

Uresničujem sanje in največja poezija je nasmeh zadovoljne stranke in spočito stopalo.

Zato vsako stranko zadovoljim tako z obutvijo kot tudi ostalo usnjeno galanterijo. Torbice, pasovi in denarnice so tista pika na i, ki preprosto ne smejo manjkati.